De la dizabilități la abilități
Cum plusezi pe ceea ce ai mai bun
În toată lumea aceasta, cât este ea de mare, nimeni nu e perfect…
Fiecare dintre noi este bun la ceva și cu siguranță, mai puțin priceput la alte activități. Putem să fim foarte buni în literatură și sociologie dar să nu avem îndemânare la matematică, fizică, informatică. Putem să fim un excelent programator IT dar să nu avem abilități de vorbit în public. Exemplele pot continua la nesfârșit, însă un lucru e cert: este firesc să fim în același timp îndemânatici și neîndemânatici.
Oricât de mult am încerca, nu putem reuși să excelăm în toate activitățile pe care le facem zilnic. Acest lucru este perfect normal și prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe lucrurile la care suntem buni și care ne fac plăcere.
Ție ce îți place să faci?
Gândește-te la un domeniu care îți face plăcere și în care te-ai vedea excelând. În zilele noastre, dacă vrei cu adevărat, poți să înveți pe cont propriu absolut orice.
Găsești documentație pe internet, cursuri și tutoriale din orice domeniu, pentru studiu individual. Ai ocazia să scrii despre ce îți place să faci, să le spui și altora, dacă îți creezi un blog.
Informația este la îndemâna oricui, trebuie doar să știi ceea ce îți dorești să cauți.
Chiar dacă suferi de „dizabilități locomotorii” sau cum s-ar numi ele din punct de vedere medical, tu poți deveni un specialist în domeniul care îți place. Tot ce contează este să vrei și să nu lași nimic să îți stea în calea procesului de învățare.
Fruntea sus! Poți învinge situația în care ești, chiar dacă nu te poți deplasa fără un cărucior cu rotile sau chiar dacă te confrunți cu altă dizabilitate pe care ți-e teamă să o afișezi în public.
A fi bun la ceva înseamnă și va însemna, întotdeauna, a nu fi bun la altceva.
Există foarte multe persoane cu dizabilități care au reușit să învingă situația în care s-au aflat și care au plusat pe ceea ce au mai bun. Iată câteva exemple, în continuare.
Oameni care au plusat pe ceea ce au mai bun
De la actori, speakeri, fizicieni, scriitori, activiști politici, pictori, sportivi de orice fel… persoanele cu dizabilități au reușit întotdeauna să performeze și să uimească. Nimic nu le-a stat în calea îndeplinirii visului lor.
Nick Vujicic, speaker motivațional
Nick este, probabil, unul din cei mai cunoscuți speakeri motivaționali la nivel mondial. El este cunoscut nu doar datorită discursurilor sale care emoționează săli întregi cu mii de oameni, ci și datorită dizabilității sale.
Nick s-a născut cu o afecțiune numită Tetra-amelia, care se manifestă prin lipsa tuturor celor 4 membre ale sale. Însă, cu toate acestea, Nick a reușit. Și-a depășit limitele: a început să susțină discursuri în public de la vârsta de 19 ani, a înființat un ONG, o firmă dedicată speakerilor motivaționali și a publicat până în prezent 8 cărți.
Este căsătorit, are o viață fericită și are 4 copii.
Iată un videoclip cu una din prezentările sale:
https://www.youtube.com/watch?v=VbRxXPmgLe4
Jean-Dominique Bauby, ziarist și scriitor
Jean-Dominique a fost un ziarist și editor celebru al revistei ELLE. Însă, în 1995, în urma unui atac de cord masiv, a intrat în comă timp de 20 de zile. Când s-a trezit, el suferea de o boală neurologică extrem de rară, Sindromul Blocat.
Deși mintea lui era perfect conștientă, el era în întregime paralizat, din cap până în picioare. Singurul „membru” pe care și-l putea mișca era pleoapa stângă. Deși a suferit de această condiție timp de 2 ani, până la decesul său, în 1997, el și-a depășit limitele. A menținut relația apropiată cu familia și prietenii și a reușit să scrie o carte autobiografică, „Scafandrul și Fluturele”. A scris cartea doar din clipiri de pleoapă pentru fiecare literă a alfabetului.
Cartea a fost ecranizată în 2007 de regizorul Julian Schnabel, iar rezultatul este un film de excepție pe care-l recomand…
https://www.youtube.com/watch?v=CecAbmELolY
Christy Brown, pictor și poet
Christy a fost un artist irlandez care a suferit de paralizie cerebrală. Aproape de-a lungul întregii sale vieți, el nu a putut să se miște sau să vorbească. Singurul membru pe care îl putea mișca era piciorul său stâng.
Dezvoltând un interes pentru literatură și artele plastice, Christy a învățat să scrie și să picteze cu piciorul stâng, rezultatele fiind o serie de opere impecabile.
Cartea sa autobiografică, intitulată „My Left Foot” („Piciorul meu stâng”), a fost ecranizată în 1989. Filmul este o poveste uimitoare despre perseverență, speranță și luptă cu sine însuși.
https://www.youtube.com/watch?v=xWPS3-mjkZc
Fiecare dintre noi are o poveste de spus
Povești motivaționale despre persoane care au reușit și au câștigat lupta cu dizabilitățile lor sunt nenumărate. Tot ce contează este lecția pe care o învățăm din toate aceste povești.
Fiecare dintre noi se naște cu abilități și dizabilități. De-a lungul vieții noastre, este posibil să reușim să transformăm anumite dizabilități în abilități. Însă, datorită unor evenimente nefericite, este la fel de posibil să dobândim anumite dizabilități pe care înainte nu le aveam.
Nimeni nu poate ști ce îi rezervă viața. Totuși, un lucru este cert: fiecare dintre noi are anumite abilități pe care poate nu și le-a descoperit încă sau la care trebuie să lucreze toată viața ca să se perfecționeze.
Drumul vieții este plin de suișuri și coborâșuri; tot ce contează este să nu ne lăsăm doborâți ușor. Dacă vom cădea, trebuie să ne ridicăm din nou, mereu, mereu și mereu, până ajungem acolo sus, în locul unde vom fi cu toții judecați în mod egal.