0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

La fel de activ… ca tine

Pentru tine, omul de rând

Într-o societate atât de modernă, însă imperfectă, persoanele cu dizabiliți se lovesc în continuare de numeroase obstacole care le împiedică să aibă o viață socială obișnuită. De aceea, implicarea acestora în programe educative și activități care să contribuie la dezvoltarea lor personală și profesională reprezintă primul pas spre normalitate.

Fiecare persoană este unică și, în ciuda dizabilității, ea trebuie să își găsească menirea. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca acești oameni să fie activi, să iasă în lume, să participe la evenimente și activități pe placul inimii lor.

Dacă ești prieten, încurajează-i… Dacă ești părinte, frate sau bunic, iubește-i necondiționat… Dacă ești deținătorul unei afaceri, oferă-le o șansă… Iar dacă faci parte dintr-o instituție publică, veghează la respectarea normelor. Capacitatea lor de a-și atinge potențialul maxim este influențată de sprijinul, implicarea și înțelegerea ta.

Pentru tine, omul cu dizabilități

Chiar dacă nu putem fi buni la toate, există întotdeauna o calitate care ne definește. Calitățile, înnăscute sau nu, trebuie cultivate pentru a nu se pierde. Iar pentru asta  nu trebuie să fii un om perfect. Este suficient să fii dornic și motivat.

Așadar, indiferent de dizabilitatea cu care te confrunți, fii recunoscător pentru ceea ce ai și nu renunța să lupți pentru ceea ce ți se cuvine. Chiar dacă rezultatele vin mai greu, nu trebuie să îți pierzi speranța. Toți oamenii luptă pentru fericire.

Dizabilitatea nu este o barieră în calea fericirii

Gândește-te la ceea ce îți place să faci, la pasiuni, la micile plăceri ale vieții, dar mai ales la ceea ce ți-ar plăcea să înveți, să descoperi, să experimentezi. Indiferent care este pasiunea ta – muzica, lectura, teatrul, sportul etc. – vei găsi o cale să-ți colorezi viața cu pasiunile tale.

Sunt atâtea moduri în care îți poți petrece timpul liber într-un mod constructiv. De asemenea, sunt atâtea persoane care împărtășesc nu doar aceleași probleme, ci și aceleași pasiuni, dornice să te cunoască. Gândește liber și oferă-le o șansă. Va merita!

O lume plină de… activități

Dacă îți dorești să fii cât mai activ și să îți valorifici timpul cât mai înțelept, iată cîteva exemple de activități la care poți participa:

  • Terapie prin muzică – Acest tip de activitate îți dezvoltă capacitatea de exprimare a sentimentelor și trăirilor, te ajută să te relaxezi și favorizează comunicarea cu oamenii din jurul tău.
  • Desen, pictură, sculptură sau modelaj – Atelierele de creație au efect de liniștire și relaxare, contribuie la dezvoltarea creativității și pot reprezenta punctul de plecare pentru a activitate profesională pe termen lung.
  • Jocuri, concursuri și activități sportive – Toate acestea se concentrează pe destinderea fizică și psihică, dar și pe exersarea unor abilități precum atenția, răbdarea, memoria, capacitatea de comunicare și colaborare etc.
  • Petreceri, plimbări, călătorii – Aceste activități cu rol recreativ au scopul de a oferi senzația de libertate, de a stimula comunicarea și dorința de socializare.
  • Teatru, operă, concerte, cinema – O piesă de teatru, un concert sau un film bun reprezintă o evadare din cotidian, o metodă de relaxare, dar și o formă de educație.

Fie că sunt individuale, sau colective, toate aceste activități sunt necesare pentru bunăstarea ta. Așadar, este important să nu stai ascuns în casă, ci să ieși cât mai des în societate. În acest fel, semenii tăi vor conștientiza că exiști, că ai nevoie de sprijin, de ajutor, dar mai ales de o viață normală.

Fiecare pas contează pentru o viață activă, o carieră profesională împlinită și desigur, pentru aprecierea celor din jur. Țintește cât mai sus și vei ajunge acolo unde îți dorești, căci dizabilitățile se pot transforma cu ușurință în abilități.

Leave a Reply