0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

Cum să faci față discriminării

Discriminarea persoanelor cu dizabilități este omniprezentă în societate. Chiar și în țările civilizate, aceasta se manifestă încă pe multe planuri: prezența și reprezentarea foarte scăzută în mass-media (filme și emisiuni), infrastructura, clădirile și mijloacele de transport în comun insuficient de accesibile.

În țările subdezvoltate, situația este mult mai dramatică. Atât de mult încât probabil că nici nu ai putea citi acest articol, deoarece nu ai primi educația necesară, din nepăsarea pură a celor din jurul tău. În alte contexte, în sărăcie acută, un dispozitiv cu acces la internet ar fi un lux. În astfel de circumstanțe, este o reușită majoră în plan educațional să înveți o limbă străină.

Dacă ești destul de norocos să citești acest document, ești deja pe calea cea bună. Pentru a înțelege discriminarea ca fenomen și a înțelege cum să faci față acesteia sunt necesare următoarele:

·         Citește literatură despre persoane cu dizabilități, ce înseamnă să fii o persoană cu handicap emancipată. Dacă citești suficient de mult, poți afla despre noi forme de prejudecăți ce țin de persoanele cu dizabilități, poți învăța să observi forme subtile de discriminare de care majoritatea oamenilor nici măcar nu sunt conștienți, chiar dacă le folosesc. Chiar și unele persoane cu dizabilități nu le observă.

·         Cunoaște drepturile omului, tratatele și legile internaționale asociate care se aplică indiferent de handicap în oricare dintre țările semnatare.

·         Cunoaște legile și drepturile locale, din țara sau regiunea în care te afli. Acestea se pot găsi pe site-urile oficiale ale guvernului țării sau a statului în care locuiești.

·         Fii curios, învață și fii atent în jurul tău, fii integru și vertical. Abordează totul cu determinare.

Discriminarea predomină din cauza ignoranței, chiar și a ignoranței noastre.

Cel mai probabil, nimeni nu se va deranja să îți spună de ce drepturi legale poți beneficia, de exemplu, o pensie de invaliditate sau bilete gratuite la concert. Este posibil să nu fii informat chiar și atunci când ai putea beneficia de servicii de îngrijire specifice pentru starea ta. Trebuie să-ți cunoști drepturile și să ceri implementarea lor, în funcție de fiecare context social în care te afli. Citește și află. Fii hotărât și determinat, nu obedient și supus. De exemplu, nu accepta refuzul când trebuie să beneficiezi de un bilet gratuit, dacă există o lege care să ateste că ai dreptul la așa ceva. Cere în orice context cu determinare ceea ce ți se cuvine.

Ori de câte ori poți, cere să vorbești cu autoritatea superioară pentru a obține explicații clare și bine documentate cu privire la motivul pentru care ți se refuză ceea ce știi cu certitudine că legea îți asigură ca drept. Se întâmplă de multe ori ca persoanele care vând ceva sau care prestează anumite servicii să nu cunoască legislația relevantă pentru locul lor de muncă. Când oferi explicații, numește legile și fii exact, vorbește elocvent. Imprimă pe o foaie sau salvează pe telefonul tău secțiunile relevante din legile care specifică ce drepturi ai, pentru a le avea la îndemână, în cazul în care trebuie să fii persuasiv.

Denunță orice formă de discriminare socială sau instituțională cu care te confrunți, chiar și pe rețelele de socializare. Fă-te auzit. Fii vocal! Altfel, noi ca minoritate, nu putem crește gradul de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap. Simpatizează și colaborează cu oameni din alte comunități de persoane cu dizabilități, nu doar cu cei din comunitatea din care faci parte. Toți trebuie să acționăm uniți pentru cauzele noastre.

Încearcă să-ți angrenezi prietenii sau, cel puțin, familia ta, să-ți ofere sprijin în eforturile tale. Când interacționezi cu autoritățile locale, este posibil să ai nevoie de ajutor sau asistență. Motivează sau determină reprezentantul tău să refuze orice formă de discriminare în numele tău, să fie perseverent și puternic pe poziție, să lupte pentru incluziune. Familia ta ar trebui să fie cel mai puternic aliat al tău împotriva discriminării și în lupta pentru emancipare.

Exprimă-ți îngrijorările și informează oamenii din jurul tău când te simți discriminat. De exemplu, dacă știi că o lege ar trebui să se aplice și în cazul tău, dar ți se refuză dreptul, explică și membrilor familiei tale sau prietenilor tăi.

 Evită prietenii sau cunoștințele care exercită forme umilitoare de discriminare împotriva ta. Dacă ești discriminat într-un mod mai puțin evident, explică-i persoanei în cauză care este problema. Denunță discriminarea, chiar și atunci când se întâmplă în familia ta.

Dacă oameni te insultă din senin pe stradă, plimbându-te în public, răspunde cu ignoranță. Nu te opri din plimbare, mergi mai departe. Nu accepta bani oferiți din senin, din milă, când mergi la un eveniment sau la o plimbare. Spune-i persoanei că a greșit oferindu-ți bani. Dacă ești cu handicap, nu înseamnă că ești sărac.

Aceasta este o secțiune dintr-o carte electronică scrisă de mine, intitulată ”Despre viață – din perspectiva unei persoane cu dizabilități fizice”.

Leave a Reply