0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

Acceptă-ți destinul, nu te resemna!

“Când eşti pe cale să ai un copilaş, e ca şi cum ai plănuii o vacanţă fabuloasă, în Italia. Cumperi o gramadă de ghiduri de călătorie şi-ţi faci planuri minunate… Coloseumul…David al lui Michelangelo… gondolele veneţiene. Poate că înveţi chiar şi câteva fraze uzuale în italiană. Este extraordinar de incitant.

După luni de anticipări a ceea ce-ţi doreşti foarte mult, în sfârşit vine şi ziua mult aşteptată. Îţi faci bagajele şi pleci. Câteva ore mai târziu, avionul aterizează, iar stewardesa te întâmpină cu: “Bine aţi venit în Olanda!”. “OLANDA?!?” spui tu. “Cum adică Olanda?!? Am vrut să merg în Italia! Am crezut că sunt în Italia! Toată viaţa am visat să merg în Italia.”

Dar s-a petrecut o schimbare în planul de zbor. Au aterizat în Olanda şi acolo trebuie să rămâi. Important este că nu te-au adus într-un loc oribil, dezgustător, mizerabil… Este doar un loc diferit. Aşa că trebuie să mergi să cumperi noi ghiduri. Şi trebuie să înveţi o limbă cu totul nouă.

Vei întâlni oameni cu totul noi pe care niciodată nu i-ai fi întâlnit. Este un loc mai liniştit decât Italia, mai puţin strălucitor decât Italia. Dar după ce ai stat un timp acolo şi ţi-ai tras respiraţia, priveşti în jur… şi începi să observi că Olanda are mori de vânt… are lalele… Olanda are Rembrand.

Toate cunoştinţele tale vin din Italia… şi povestesc încântaţi despre ce minunat au petrecut acolo. Şi pentru tot restul vieţii tale vei spune “Da, acolo am crezut că am să merg. Acea calatorie am plănuit-o.” Iar durerea pe care o vei resimţi, niciodată, dar absolut niciodată nu va dispărea…

Dacă-ţi petreci viaţa suspinând că nu ai ajuns în Italia, nu vei fi niciodată liber să te bucuri de lucrurile speciale şi drăguţe… ale Olandei.”

-Emily Perl Kingsley, Welcome to Holland 1987-

 

Cu siguranță fiecare părinte care așteaptă nașterea unui copil are multe speranțe pentru sănătatea, fericirea și buna creștere a acelui copil. Vrem ca totul să decurgă normal în viața noastră, fără piedici și schimbări de plan.

În momentul în care vestea despre o problemă de sănătate este dată părințiilor, se produce negarea, furia, starea de confuzie, mâhnirea, îngrijorarea… Din clipa în care apare acceptarea vom putea vedea că există viață și după primirea unui bilet de călătorie în Olanda.

Atunci vom afla că un mare pictor Vincent Van Gogh a avut o dizabilitate mintală, dar totuși a avut o influență profundă asupra artei secolului XIX-lea și arta sa este apreciată și în zilele noastre. Sau că un compozitor surd Ludwing van Beethoven, a scris Sonata Lunii și multe alte opere nemuritoare. Acesta este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii.

Stephen Hawking vă sună cunoscut? Fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani… Un geniu care a învățat să trăiască cu o boală progesivă de neuron motor Scleroză laterală amiotrofică (deși medici i-au dat maxim 2 ani de trăit din momentul în care a fost diagnosticat la 21 de ani, acum acesta are 75 de ani).

Exemple mai sunt multe, spre norocul nostru putem afla cu ajutorul internetului oricand, orice. E un mare plus pentru noi, accesul facil la informație.

Indiferent de diagnosticul pe care îl primește copilul dumneavoastră, nu vă izolați, întrebați orice vreți să aflați pe medici, psihologi, oameni care au trecut prin ceea ce treceți voi acum. Nu vă opriți din a afla cum să trăiți alături de un copil cu probleme de sănătate și să-l ajutați pe acel copil să prindă aripi în viață, chiar dacă nu va merge niciodată în picioare, nu va vorbi sau nu va vedea.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care puteți să-l faceți pentru copilul dumneavoastră, e să aveți grijă de voi înșivă. Stresul și anxietatea voastră, îl vor împovăra pe copil. Iar în momentul în care sprijinul familiei, a celor apropiați vouă nu vă este suficient, nu ezitați să obțineți un ajutor profesional. Consilierea, grupurile de asistență, medicamentele pentru anxietate, insomnie și/sau depresie pot fi de neprețuit, atunci când stresul devine copleșitor.

Dacă ești părintele unui copil cu probleme de sănătate și consideri că te-ar ajuta dacă am vorbi/ne-am cunoaște, contactează-ne.

Leave a Reply