0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

Puterea magică a cuvintelor…

“O străveche poveste ne spune că într-un ţinut din Orientul Mijlociu trăia cândva un rege care veşnic oscila între fericire şi deznădejde. Cel mai neînsemnat lucru îi provoca supărare mare sau reacţii extreme, iar fericirea se transforma repede în dezamăgire şi disperare. A venit şi timpul când regele s-a simţit obosit de el însuşi şi de viaţa lui şi a început să caute o cale de ieşire.

A trimis după un înţelept care trăia în regatul lui şi care avea renumele de a fi iluminat. Când înţeleptul a sosit, regele i-a spus: „Vreau să fiu asemenea ţie. Îmi poţi da ceva care să-mi ofere echilibru, seninătate şi înţelepciune? îţi voi plăti cât îmi vei cere.”

Înţeleptul a răspuns: „Cred că ţi-aş putea fi de ajutor. Dar preţul este atât de mare încât tot regatul nu ţi-ar ajunge ca să-l plăteşti. De aceea îţi voi da remediul în chip de cadou, dacă îi vei acorda respectul cuvenit.” Regele l-a asigurat de acest lucru, iar omul a plecat. Câteva săptămâni mai târziu s-a întors şi i-a înmânat regelui o cutie ornamentată şi încrustată cu jad. Regele a deschis cutia şi a găsit înăuntru un inel din aur, simplu, pe care erau înscrise nişte litere. Regele a citit: “Şi aceasta va trece”.

        „Care este semnificaţia?”, a întrebat regele. Înţeleptul i-a spus: „Poartă mereu inelul acesta. Indiferent ce se întâmplă, înainte să etichetezi cu cuvintele bun sau rău, atinge acest inel şi citeşte ceea ce este scris. În felul acesta vei fi mereu în pace.”

Eckhart Tolle

        Asemeni regelui din Orientul Mijlociu care căuta pacea, liniștea și fericirea proprie, sunt mulți oameni în ziua de astăzi care se simt singuri, neliniștiți și neajutorați. De cele mai multe ori, ei aleg tăcerea și izolarea de lumea exterioară, lucru care duce la o depreciere față de propria persoană. Oamenii au fost și rămân ființele cele mai de preț create de Dumnezeu. Lor li s-a oferit autoritate peste tot ceea ce mișcă. Sunt singurele ființe înzestrate cu rațiune. Totuși, trăim într-o lume în care a fi om e lucru mare. Nu te costă nimic să mergi și să îl ajuți pe cel de lângă tine cu o vorbă dulce, cu un îndemn, să îi redai zâmbetul pe buze. Tu poți fi mâna aceea de ajutor pe care cei mai mulți o caută. Nu trebuie decât să ai o inimă deschisă și sinceră față de cel de lângă tine.

        Probabil nu știi sau nu-ți spune nimeni direct, dar sunt mulți oameni în jurul tău care au nevoie de tine… Ei simt nevoia să vorbească despre ceea ce li se întâmplă, caută să iasă din labirintul întunecos al propriei persoane. Oamenii simt mereu nevoia să vorbească, să își exteriorizeze sentimentele pentru a putea merge mai departe pe drumul vieții care de cele mai multe ori nu este ușor. Probabil și tu, la fel ca toți oamenii, întâmpini probleme care uneori îți dau impresia că nu încetează să te încerce. Uneori, simți că cedezi și totul e pierdut. Însă, nu uita că, atât timp cât mai există viață în tine există speranță. Puterea de a te ridica vine prin cuvântul rostit al celui de lângă tine care reprezintă medicamentul sufletului.

        Poate ai în cartierul tău sau chiar în micul sat de la poalele muntelui în care locuiești, o persoană care nu a avut ocazia să trăiască o viață normală așa ca tine. O persoană care nu poate alerga, nu poate vedea, sau auzi… Tu ai fost înzestrat de către Bunul Dumnezeu cu toate aceste minunate calități care pentru tine sunt lucruri simple… să mergi, să vezi, să auzi, să miroși, să atingi tot ceea ce te înconjoară. Însă, acolo, undeva departe sau chiar lângă tine locuiește o persoană care are nevoie de un strop de magie, de un îndemn sau o motivație. Cuvântul tău o poate ridica și o poate îndrepta spre adevărata esență a vieții.

        Satisfacția de a socializa și de a te simți împlinit că ai ajutat o persoană cu dizabilități sau chiar cu depresie să-și depășească condiția în care era, este mult mai de preț decât aurul. Nimic nu poate cumpăra această împlinire sufletească… Pentru a ajunge acolo, trebuie să vorbești cu inima, să asculți cu dragoste nevoile și problemele celor deznădăjduiți.

Puterea este în cuvântul tău…

        Tu poți să devii înțeleptul celui de lângă tine și să-i vorbești inimii lui sau poți rămâne indiferent și nemilos. Însă, într-o bună zi, și inima ta va avea nevoie de același cuvânt pe care odinioară ai ezitat să-l dăruiești.

        Regele din Orientul Mijlociu căuta liniște, pace, înțelepciune dar era tot timpul supărat pe cei din jurul său. Chiar și cele mai mici lucruri îl făceau irascibil și toate astea pentru că nu a vorbit cu inima celor de lângă el. I-a tratat pe toți cu indiferență, iar inima lui s-a trasformat într-o carte fără cuvinte. Dar a avut puterea să își recunoască greșeala și a cerut sfat unui întelept care i-a dăruit un inel. Așadar, ori de câte ori a început să vorbească se uita la inel și din inima lui ieșeau cuvinte alese pentru toți cei care aveau nevoie.

        Dacă un rege a avut puterea să se smerească și să se schimbe pentru a fi fericit și a ajuta pe toți cei care nu puteau să vadă altceva decât întuneric… atunci fii sigur că și tu poți să dai speranță acolo unde pentru alții nu există nici măcar fărâmă de credință.

Fii tu acel exemplu bun care schimbă lumea prin cuvânt!

Leave a Reply