0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

Cum să atingeți potențialul vostru

Vă puteți îmbunătăți personalitatea odată ce ați învățat să vă acceptați condiția fizică. Analizați-vă și vedeți potențialul pe care îl aveți și ce ați putea face în direcția asta. Identificați ce se află dincolo de aparențe. Separați realitatea fizică de cine sunteți de fapt. Încercați să explorați și exploatați abilitățile voastre. Puteți face acest lucru prin studii sau o muncă care vă place. Orice limitare pe care o aveți este o oportunitate de contrabalansare sau de autodepășire.

Semnificația și scopul vieții rezultă din responsabilitățile pe care vi le-ați asumat. Faceți ceva productiv. Evitați activitățile auto-corozive, cum ar fi, băutul sau vizionarea de filme ori porno toată ziua. Munca și studiile vă pot oferi satisfacții imense și vă permit să înțelegeți mai bine lumea înconjurătoare și chiar pe voi înșivă.

Nu te victimiza

Nu sunteți niciodată în cea mai proastă stare sau singura persoană care suferă. Oamenii apropiați suferă și ei, deoarece le pasă de tine. Desigur, nu la fel de mult ca tine, dar și ei suferă într-o formă sau alta. În general, mulți oameni suferă extrem de mult și au suferit de-a lungul timpului, nu doar persoanele cu dizabilități. O persoană fără dizabilități nu este neapărat fericită. Acea persoană ar putea fi mult mai tristă sau mai disperată decât sunteți dvs. S-ar putea să sufere foarte mult, dar nu lasă să se vadă. Toți oamenii se confruntă cu nenorociri și, uneori, situația poate fi chiar oribilă. Prin urmare, aparențele pot fi înșelătoare.

Nu vă comportați ca și cum ați fi o victimă a nu știu cărei entități. Nu vă considerați ca fiind în mod special năpăstuiți. Este greșit să vă comparați cu ceilalți și să presupuneți că starea dumneavoastră este mai dramatică sau mai rea decât a altora. Având astfel de atitudini sumbre, creați o imagine negativă. Prin asta respingeți oamenii și veți deveni tot mai izolați. Izolarea și apatia pot determina moartea mai devreme pentru că o stare psihologică precară poate afecta foarte mult bunăstarea fizică.

Proiectați mai multă încredere

La unele nivele existențiale personale, nu contează prea mult cum vă percep ceilalți, ceea ce contează cel mai mult este percepția voastră despre voi înșivă. Percepția pe care o aveți despre voi înșivă în lume se reflectă într-o anumită măsură. Dacă proiectați măreție și un înalt grad de încredere, cei din jur vă vor percepe pozitiv și, în consecință, vă veți putea bucura de o viață socială mai bogată. O atitudine negativă generalizată are adesea un impact mai mare asupra dvs. decât dizabilitățile în sine. O atitudine negativistă sau neputința de a relaționa corespunzător cu oamenii care încearcă să te ajute, pot fi adesea mult mai rele decât handicapul dvs.

Puteți alege să aveți o viață definită doar prin limite, bariere și handicap. Însă dacă doriți sincer să trăiți, alegeți să vedeți abilitățile voastre și să le utilizați pentru a depăși barierele stării dumneavoastră. Odată ce renunțați la atitudinea negativă și încercați să îmbrățișați situația așa cum este, veți realiza că în ciuda dizabilităților puteți să faceți mult peste așteptările oricui, asta dacă aveți sprijin deplin din partea celor din jur. Altfel, oamenii din jurul tău te pot trage înapoi.

Nu trăiți în trecut și nu vă îngrijorați de viitor, trăiți doar în prezent. Trecutul ar trebui să vă permită doar să înțelegeți prezentul, nu să vă tragă în jos. Nu vă petreceți viața în ură și regrete. Este inutil să vă gândiți obsesiv la lucrurile pe care le-ați făcut sau nu le-ați făcut.

Nu vă lăsați obsedat de ceea ce nu puteți face. Cele mai multe activități fizice nu sunt esențiale pentru existența și experiența umană. Ceea ce ne face oameni este în primul rând în mintea noastră. Folosiți-vă mintea până la potențialul ei maxim, în scopuri pozitive.

Acceptați ajutorul care vi se oferă și nu vă plângeți cum trebuie să vi să șteargă fundul, cum sunteți hrănit ca un copil chiar dacă sunteți adult. Așa ceva este contraproductiv și vă împiedică să vă bucurați de viață. Cu încredere, hotărâre și muncă grea, vă puteți bucura de multe lucruri din ceea ce constă viața.

Comunicați în orice mod posibil

Nu vă închideți înăuntru. Fiți comunicativ, exprimați-vă direct sau subtil, prin umor sau forme artistice, cum ar fi literatura, pictura sau muzica. Dialogul cu cei din jur este singura modalitate de a găsi speranță și ajutor atunci când vă simțiți aiurea sau treceți printr-o criză personală prelungită. Tăcerea agravează, duce la mai multe probleme. Se aplică tuturor vârstelor, din copilărie până la maturitate și dincolo. Comunicarea este una dintre modalitățile puternice de a lupta împotriva suferințelor.

În orice relație, problemele pot fi diminuate sau rezolvate atunci când aveți posibilitatea de a comunica, de a avea un dialog semnificativ și constructiv. Este singura modalitate de a înțelege ce se întâmplă cu dvs. sau în jurul vostru. Tot timpul este important să încercați să faceți problemele să fie mai puțin dramatice.

Pentru a face față nenumăratelor dificultăți ale vieții, umorul este o soluție foarte bună. Cu un simț bine dezvoltat în acest sens, vă puteți desprinde mai ușor de problemele cu care vă confruntați deoarece le puteți trivializa. Este foarte bine dacă puteți să faceți glume pe seama evenimentelor traumatice din trecut sau pe seama problemele cu care vă confruntați acum.

Luptați pentru emancipare și aveți încredere în voi înșivă

Nu așteptați norocul. Munciți din greu, cu hotărâre și determinare, să realizați ceva din dumneavoastră. Nimeni nu vă va oferi ceva. Încredeți-vă că în acest proces vă veți face norocul cu mâinile dvs. Nu minimalizați potențialul dvs. sau pe dvs. înșivă. Este regretabil faptul că majoritatea persoanelor cu dizabilități trebuie să muncească mult mai mult pentru a fi luate în serios în multe contexte sociale, în comparație cu persoanele fără dizabilități. Cu toate acestea, odată ce reușiți, recompensa personală este și mai mare.

Scopul principal al vieții pentru dvs. nu ar trebui să fie cel de a trăi cât mai mult timp posibil, ci să vă eliberați potențialul prin educație, muncă, carieră sau profesie. Deci să trăiți o viață calitativă, activă și semnificativă. Nu ar trebui să fiți admirați pentru câtă suferință îndurați, ci pentru ceea ce puteți face sau ați făcut și cine sunteți. Trebuie să fiți recunoscuți ca un om complet și complex, nu ca un obiect de îngrijire, inspirație sau milă. Majoritatea persoanelor cu handicap sunt respectate și apreciate doar pentru lupta lor de a trăi, fără sens. Cu toate acestea, ar trebui să mergeți dincolo de asta, să-i dați substanță vieții. Animalele și plantele trăiesc, totuși ele sunt fără scop atunci când sunt luate individual. Ca oricine altcineva, vă puteți defini sau găsi scopul. Cu suficientă perseverență și dedicare, este posibil. Trebuie să fiți consecvent în obiectivele voastre pentru a evita schimbarea lor adesea, altfel nu puteți realiza nimic. Puteți avea o viață împlinită, în ciuda condiției.

Concentrați-vă pe obiectivele dvs.

Nimeni nu reușește să facă toate lucrurile pe care le dorește, deoarece există literalmente prea multe posibilități. Să realizați tot ce vă imaginați este imposibil. Faceți o listă de priorități și obiective. Analizați critic și obiectiv ceea ce trebuie să faceți pentru a atinge aceste scopuri. Evitați lucrurile care vă distrag de la țelurile dvs.

Despre fericire

Fericirea este un sentiment sau o stare complexă determinată de mai mulți factori interconectați, variind de la aspectele de bază până la cele profunde ale vieții umane. Este o experiență profund subiectivă, un concept abstract și greu de definit. În această secțiune, voi încerca să ofer câteva sugestii generale despre cum puteți atinge această stare oarecum intangibilă și chiar efemeră.

În cea mai mare parte, fericirea este o stare de mulțumire generalizată. Trebuie să fiți mulțumit de cum sunteți și să accepți cum sunt lucrurile, în special cele pe care nu le puteți schimba. Dacă luptați pentru ceea ce nu poate fi schimbat, vă faceți doar rău, vă simțiți supărați și triști. Când sunteți fericit trebuie să aveți o stare de împăcare lăuntrică, încredere în sine și să credeți că aveți un scop în viață.

Pentru a ajunge să vă bucurați de pace interioară, trebuie să vă iertați pe voi înșivă și pe ceilalți, cei ce v-au greșit, dar și greșelile din trecut pe care le-ați făcut. Capacitatea de a ierta este o parte importantă a ceea ce este într-adevăr „fericirea”. Evitați resentimentele pentru că vă fac să vă închideți în interiorul vostru.

Nu puteți avea pace interioară dacă sunteți manipulativ și mințiți pentru a vă atinge obiectivele. Dacă aveți o conștiință sănătoasă, vă veți simți tot mai vinovat și copleșit de remușcări. Minciunile împovărează viața de zi cu zi. Chiar și minciuna prin omisiune poate fi dăunătoare pentru dumneavoastră. Dacă oamenii își dau seama ce faceți, vă vor evita. O altă modalitate de a minți este autoamăgirea, auto-decepția. Prin asta oamenii își spun minciuni pentru a face față realității apăsătoare sau doar pentru a-și menține o imagine pozitivă despre ei înșiși. Dacă faceți asta, nu puteți progresa cu nimic în plan personal și riscați să pierdeți din vedere cine și cum sunteți realmente în profunzime.

Trebuie să învățați ce înseamnă fericirea și să o nutriți corespunzător. Asta se face progresiv, nu peste noapte. Nu este ceva la care puteți ajunge cu ușurință, dar este ceva ce puteți pierde rapid. Este nevoie de eforturi constante pentru a fi în această stare. Perfecțiunea nu poate fi atinsă, nu există. Cu atât mai puțin puteți fi perfecționist atunci când este vorba de fericire. Nu există o valoare absolută a fericirii. Este ceva profund personal și nu există niciun standard pentru a defini sau a cuantifica fericirea. Nu trebuie să vă concentrați niciodată asupra faptului de a fi fericit, ci mai degrabă în ce constă ea: liniștea și starea de mulțumire interioară, a ierta, a avea un scop, a ajuta pe alții și cultivarea unor conexiuni umane de calitate și profunde.

O persoană fericită este, de asemenea, o persoană care trăiește viața cu entuziasm și determinare. Urmați-vă visele și nu lăsați provocările și barierele să vă oprească din drumul vostru. Acestea vă pot usca apetitul pentru viață. Ignorați prostia și ignoranța pe care o vedeți în jur. Filtrați spamul existențial.

Fericirea nu trebuie să fie confundată cu trăiri efemere, cum ar fi râsetele sau adrenalina. De asemenea, ar trebui să fie destul de evident că nu este nimic legat de participarea la petreceri nesfârșite, „distractive” sau de a fi leneși. Fără îndoială, este bine să vă bucurați de o bogată varietate de experiențe în viață. Cu toate acestea, trebuie să învățați ce vi se potrivește cel mai bine. Dacă vă concentrați doar pe lucruri efemere și capricii, există șanse mari să nu puteți să atingeți potențialul vostru uman. Deși unele dintre acestea pot ajuta la atingerea acestui obiectiv, trebuie să aflați mai întâi care dintre ele sunt relevante pentru dvs. Totul se rezumă la cum știți să trăiți o viață echilibrată.

Despre trăirea unei vieți decente și a potențialului uman

Bunurile materiale și plăcerile trupești sunt efemere prin natura lor și nu duc la o satisfacție profundă, pe termen lung. Odată ce avem sau experimentăm acel lucru pe care l-am dorit cu ardoare, bucuria trece repede și vrem altceva sau mai mult. Este firesc să nu simțiți realmente o mulțumire cu astfel de lucruri și apoi să doriți mai mult. Suntem mereu în căutarea unui sens mai profund în viața noastră. Este o căutare pe care puțini o conștientizează. Cei mai mulți își continuă goana spre fericire căutând-o tot în același mod materialist, neînțelegând de ce nu izbândesc. Lucrurile pe care ni le dorim, țelurile noastre, ar trebui să maximizeze potențialul nostru, să ne potențeze ca ființe umane. Doar acestea ne pot gratifica în mod profund.

În general, plantele folosesc energie pentru creștere și reproducere. Atunci când fac acest lucru nestingherit, se poate spune că acestea își ating maximul lor potențial. Același lucru se poate spune despre orice organism inferior. Animalele sunt forme de viață considerabil mai avansate. Ele au abilități suplimentare: mobilitate, percepție, gusturi, comunicare, organizare ierarhică și așa mai departe. Sunt capabile să simtă durerea și plăcerea, fizic și psihologic. Este nevoie de mai mult pentru ca ele să-și atingă potențialul. De exemplu, un animal trebuie să se bucure de un teritoriu, un spațiu pentru a se deplasa liber, în timp ce o plantă nu are nevoie. Cu toate acestea, animalele nu sunt capabile să raționeze la nivelul oamenilor și să dezvolte o gândire avansată, simbolică, abstractă sau o înțelegere a frumuseții. Prin urmare, potențialul nostru este mult mai mare decât cel al oricărei alte forme de viață sau specie. Suntem condiționați în mod intrinsec să ajungem progresiv la fiecare nivel de potențialitate. Dacă vă limitați la nevoile de bază, căutând doar plăceri trupești, riscați să ajungeți profund nefericiți la vârsta senectuții.

Trebuie să controlați apetitul și emoțiile dvs., nu să cădeți pradă lor. Asta înseamnă să fiți echilibrat. Trebuie să căutați să formați relații de calitate și semnificative cu cei din jur, să fiți amabil și generos, și să cultivați virtuțile morale și intelectuale prin studiu și contemplare. Puteți încerca să vă construiți un caracter care să vă permită să acționați în mod corect indiferent de circumstanțe.

Trebuie să faceți un echilibru între două extreme: a fi un sclav al dorințelor voastre corporale și al plăcerilor materialiste sau să suferiți în negare din lipsa micilor bucurii ale vieții, având ca scop numai esențele ascetice. Cu lucruri mărunte puteți construi lucruri mărețe. Nu puteți să vă îndreptați direct spre ele și să reușiți.

Scopul vieții este de a face diferența pentru ceilalți oameni

De asemenea, vă puteți întreba… este tot ceea ce facem doar pentru noi? Ar putea fi acesta scopul  vieții? O existență umană cu adevărat împlinită și semnificativă nu se rezumă la lucruri pe care le facem doar pentru noi înșine. Dacă privim viața dincolo de perspectiva materialistă, ceea ce lăsăm în urmă este modul în care am influențat alte persoane sau ceea ce am făcut pentru a permite altora să se apropie de potențialul lor. Prin urmare, se poate spune că ajutorul care-l oferim altora este la fel de important precum pacea noastră interioară. Când ajungem la înțelegerea și capacitatea de a-i ajuta pe alții, de a ne angaja în conversații constructive sau în activități de care pot beneficia alții, trebuie să facem ceva. La fiecare oportunitate de a ajuta o altă ființă umană ar trebui să răspundeți pozitiv, indiferent cât de mărunt sau măreț este lucrul pe care trebuie să-l faceți. Dacă este ceva în limitele posibilităților dvs. și nu este în detrimentul dvs. sau al altcuiva, nu ezitați. Nu trebuie să faceți astfel de lucruri doar pentru faimă sau laudă. În mod ideal, ar trebui să fie ceva care rezultă dintr-o convingere altruistă reală, una care să dicteze că trebuie să ajutați pe cei care au nevoie. În acest fel, deveniți mai responsabil și viața dvs. devine mai semnificativă.

Puteți fi de ajutor dedicându-vă unei cauze de care ar putea beneficia un anumit grup de indivizi sau prin abordarea directă sau indirectă a nevoilor persoanelor pe care le întâlniți sau de care auziți că au nevoie de ajutor într-un fel sau altul. Cu toate acestea, trebuie să evitați abuzul sau exploatarea bunăvoinței dvs. Oamenii tind să o abuzeze acolo unde o găsesc.

În cele din urmă, trebuie să decideți cum doriți să vă simțiți. Este perspectiva pe care o aveți asupra dvs. și asupra lucrurilor din jur. Puteți fi fericit chiar și într-o stare mizerabilă, în timp ce o altă persoană este deprimată și suicidară, chiar dacă este de succes, bogată, sănătoasă, frumoasă și înconjurată de oameni bine intenționați.

––––––––––

Aceasta este o secțiune dintr-o carte electronică scrisă de mine, intitulată ”Despre viață – din perspectiva unei persoane cu dizabilități fizice”.

 

Leave a Reply