0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

De ce este importantă socializarea pentru persoanele cu handicap?

Omul este născut să socializeze. Aceasta este misiunea lui pe pământ, pe tot parcursul vieții. Socializarea este o nevoie pe care toți oamenii o au, încă de la naștere…

Cu toții simțim nevoia să facem parte din grupuri de persoane cu interese și nevoi comune. Acesta este motivul pentru care toți facem parte dintr-o societate și respectăm anumite reguli, tradiții și principii.

De aceea, în opinia noastră, nimeni nu trebuie să fie privat de dreptul de a socializa, indiferent de vârstă, statut social, abilități sau dizabilități.

Socializarea este temelia unei vieți normale

Acesta este motivul pentru care scriem aceste rânduri. Imaginați-vă cum ar crește și s-ar dezvolta un copil care nu are capacitatea de a socializa.

Fără socializare și contact uman, nu există limbaj, fără de care copilul nu ar învăța comportamentul omenesc de bază. Lipsa unui comportament i-ar încetini dezvoltarea pentru totdeauna…

Și nu dorim nimănui acest lucru.

De aceea, putem susține cu tărie că socializarea este cheia oricărui individ către…

  • Învățare,
  • Formarea deprinderilor,
  • Formarea personalității,
  • Formarea gândirii,
  • Dezvoltarea psihică, biologică și intelectuală,
  • O educație normală.

Vedeți importanța acestui act care, pentru unii, este atât de banal?

Majoritatea dintre noi avem parte de socializare în fiecare zi. Fără să planificăm, de cele mai multe ori, intrăm în contact cu alți indivizi și încercăm să ne adaptăm fiecărei interacțiuni. Zâmbim când ni se zâmbește, vorbim când suntem întrebați ceva, privim înapoi în ochii celui care ne privește, atingem dacă suntem atinși.

Însă, ați încercat vreodată să vă puneți în situația unei persoane care nu poate să se adapteze cu ușurință la aceste interacțiuni?

Cu toate că o persoană cu dizabilități și-ar dori să ia parte mai des la acțiuni de socializare, de multe ori întâmpină dificultăți. Cele mai multe țin de integrare, tocmai din cauză că mulți oameni resping (indirect, prin acțiunile și gesturile lor), contactul cu astfel de persoane.

Însă, tocmai aceasta este misiunea noastră, în cadrul organizației Social Chair. Vrem să îndepărtăm această barieră și să creăm interacțiuni normale între persoanele cu handicap și cei din jurul lor.

Dreptul la socializare aparține și persoanelor cu handicap

Deseori, cei care trăiesc cu dizabilități vizibile sau invizibile, dobândite sau înnăscute, au probleme în interacțiunile cu oameni noi.

Datorită acestor probleme, se nasc alte dificultăți: cea de a-și găsi un job, de a învăța în același ritm cu ceilalți, de a lega noi prietenii și chiar de a-și găsi jumătatea…

Fiind într-o situație delicată, în special persoanele cu handicap care întâmpină dificultăți de deplasare, aceștia au nevoie de ajutor extern pentru a avea acces la tot ceea ce oferă o viață normală.

Deși au toate aceste deficiențe în viață, persoanele cu handicap au aceleași drepturi ca oricine altcineva: de la educație, la sănătate, ocuparea unui loc de muncă dar și acces la cultură, sport, turism și asistență de orice fel au nevoie.

Ce observăm că au în comun toate aceste privilegii? Răspunsul este în fața ochilor noștri: socializarea.

Din păcate, există multe persoane cu handicap care nu beneficiază de acest drept. De-a lungul timpului, am cunoscut persoane ale căror singure cunoștințe erau membrii familiei. Am cunoscut persoane cu handicap care își petreceau timpul închiși în apartamentul lor, având doar câte o cunoștință apropiată care îi vizita din când în când.

Oare, ce fel de viață poate fi aceasta, fără acces la socializare? Ne este dificil să ne imaginăm prin ce trec aceste persoane. Însă, tot ce putem face, prin puterile noastre, este să îi ajutăm.

Cu toate că o persoană cu dizabilități permanente va avea mereu dificultăți în a duce o viață normală, nu înseamnă că nu trebuie să aibă acces la ea.

Acesta este motivul pentru care, din 2017, alături de un grup de voluntari dedicați, am lansat asociația Social Chair.

Cine suntem?

Social Chair este o organizație non-guvernamentală care are ca scop schimbarea mentalității asupra persoanelor cu handicap și vârstnicilor. Prin tot ceea ce facem, dorim să oferim sprijin persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.

De aceea, activitatea cheie care stă la baza existenței noastre este socializarea, drept pe care îl are orice persoană, indiferent de dizabilități sau vârstă. Credem că, prin socializare, orice persoană poate depăși dificultățile din viața sa.

Oricine are dreptul să râdă împreună cu ceilalți, să discute despre problemele din viața sa, să se simtă integrat într-un grup unde sunt oameni cu aceleași interese. Oricine are dreptul să fie înconjurat de oameni, căci numai așa se poate cunoaște pe sine cu adevărat și își poate recăpăta puterea să treacă peste momentele grele.

Indiferent cât de dificil este pentru o persoană cu dizabilități să se exprime și să cunoască alți oameni, voluntarii organizației noastre vor fi acolo să o susțină în acest demers.

De aceea, invităm orice persoană dornică să ne ajute și care crede în cauza noastră, să ni se alăture.

Leave a Reply