Este vârsta înaintată o dizabilitate?
După cum știm, fiecare persoană urmează un ciclu predefinit al vieții: cu toții ne naștem, ne trăim viața trecând prin diverse etape – copilărie, adolescență, tinerețe, bătrânețe – iar la un moment dat existența noastră pe acest pământ se încheie.
Bătrânețea este o etapă de care mulți dintre noi ne ferim și la care puțini dintre noi ne gândim, mai ales când suntem tineri. Am vrea, dacă s-ar putea, să ne prelungim la infinit etapa în care suntem tineri. Dar de ce această temere? În fond, este o altă etapă normală din viața oricărui om. În teorie, da, însă realitatea este, din păcate, mai crudă.
Conform percepției majorității dintre noi, persoanele ce au o vârstă înaintată sunt privite cu scepticism. Mai mult decât atât, societatea deja îi cataloghează ca fiind persoane de vârsta „a treia”. Ironia sorții, în acest caz, 3 nu mai reprezintă cifra magică. Ba chiar dimpotrivă, acest apelativ îi situează pe vârstnici undeva la baza piramidei sociale, fiind priviți din start într-o lumină nefavorabilă.
Însă, de ce această percepție? Este într-adevăr vârsta înaintată într-atât de problematică încât să o privim ca pe o dizabilitate?
Poate mulți dintre noi tindem să oferim un răspuns negativ ferm, însă în adâncul nostru, prea puțini suntem convinși de acest aspect. Și atunci, care sunt lucrurile care ne împiedică să îi privim pe cei mai în vârstă decât noi ca de la egal la egal?
A fi în vârstă este o „problemă”?
Din nefericire, societatea în care trăim ne învață prea puțin despre cum să fim mai aproape de vârstinici și despre cum să-i prețuim. Accentul cade de cele mai multe ori pe problemele de sănătate cu care aceștia se confruntă, creând impresia că este ceva specific numai oamenilor în vârstă. Astfel, se creează automat impresia că ei aduc odată cu vârsta griji suplimentare celor din jur.
Acest argument este, însă, fals. Problemele de sănătate pot apărea în orice stadiu al vieții și la fel de simplu oamenii ar putea să ne catalogheze ca având o „dizabilitate”. Este foarte important să încercăm să empatizăm cu oamenii mai în vârstă, pentru că de la fiecare om putem învăța foarte multe dacă lăsăm preconcepțiile deoparte. La finalul zilei, fiecare dintre noi are bunici sau părinți cu o vârstă respectabilă, iar pentru acest lucru facem tot ce ne stă în putință să le fim alături. Aceeași mentalitate ar trebui să o adoptăm și să o manifestăm și la nivel general.
Până și noi vom ajunge în acel punct. Așa că vă invităm să faceți un mic exercițiu de imaginație și să vă gândiți cum v-ați simți dacă oamenii v-ar cataloga astfel o dată trecuți de 60 de ani, spre exemplu. Cu siguranță nu prea confortabil, nu-i așa? Exact aceeași senzație o trăiesc și ei, fiind nevoiți să-și continue viața cu această stigmatizare.
O dată cu vârsta te lasă și puterile
Da, parțial este adevărat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitățile noastre fizice se diminuează întrucât organismul suferă diverse modificări. Acest lucru nu presupune însă că vârstinicii devin incapabili. Sunt nenumărate activități pe care ei le pot desfășura încă și care îi ajută să-și mențină sănătatea și spiritual tânăr.
Este nevoie doar să le acordăm o șansă și vom descoperi că timpul petrecut cu ei este la fel de valoros ca și cel petrecut alături de oamenii de aceeași vârstă cu noi. Experiența de viață pe care vârstnicii o au este de neprețuit și ar trebui să profităm de fiecare ocazie pentru a învăța din lecțiile lor.
O mână de ajutor este întotdeauna binevenită
O zicală spune că este mai ușor să criticăm decât să ajutăm. Fapt ce se adeverește în foarte mult contexte. „Efortul” pe care îl depunem pentru a analiza într-o manieră rigidă anumite situații este substanțial mai mic decât atunci când ne oferim să întindem o mână de ajutor. Pe principiul: atât timp cât nu mă afectează, nu este de interesul meu.
Asta este o percepție greșită care dăunează enorm de mult societății actuale și care necesită un timp îndelungat pentru a fi schimbată, dar și de oameni dispuși să se implice spre a iniția acest proces. Ca orice acțiune de durată, este necesară o doză enormă de voință și energie pentru a produce o schimbare în bine și, mai ales, de a schimba mentalitatea unei națiuni.
La Social Chair, ne dorim ca fiecare vârstnic să se poată bucura și de această etapă a vieții fără a fi nevoit să înfrunte anumite greutăți pe cont propriu. Problemele devin cu mult mai ușoare atunci când ai pe cineva alături cu care să le împărtășești. De aceea, dacă ești o persoană dornică să-i ajute pe cei din jur și să se implice în activități de voluntariat, te așteptăm în echipa noastră!