0722.289.333 contact@socialchair.ro

Blog

Suntem mai aproape de tine prin fiecare articol...

Nimeni nu merită să fie singur de sărbători

Îți aduci aminte binecunoscutul cântec al lui Andy William, „It’s the most wonderful time of the year” („Este cea mai frumoasă perioadă din an”)? Într-adevăr, așa și este. În luna decembrie, Spiritul Crăciunului ne învăluie la tot pasul: străzi împodobite cu luminițe colorate, miros de brad și ciocolată caldă, precum și forfota oamenilor din jurul nostru ne aduc aminte că sărbătorile sunt aproape.

Cu siguranță și tu resimți febra cadourilor, colinzi magazinele și încerci să pregătești cele mai potrivite surpize pentru cei dragi. Probabil ți-ai făcut și planurile pentru acest sezon și știi unde, când, dar mai ales alături de cine te vei bucura de magia sărbătorilor. Nici prin gând probabil nu îți trece să îți petreci sărbătorile singur.

Te-ai gândit însă că acest tablou s-ar putea să nu se aplice în cazul tuturor persoanelor? Există, în această lume, oameni care ar da orice numai să îi aibă pe cei dragi lângă ei. Există persoane care nu visează la cadouri scumpe sau la petreceri fastuoase.

Ai încercat vreodată să te imaginezi în situația lor?

Este vorba despre acei oameni pe care societatea tinde să-i marginalizeze, în special într-o perioadă în care toată lumea este preocupată, precum este în prag de sărbători.

Ei sunt vârstnicii ale căror dorințe au depășit de mult timp sfera materială și care își doresc în general un singur lucru: să nu fie uitați! Să poată simți că în zi de sărbătoare nu sunt singuri și că încă mai sunt persoane în jurul lor pentru care ei contează. Sunt bunicii, părinții, vecinii sau chiar oamenii pe care nu îi cunoaștem, dar care merită toată atenția noastră. Sunt oamenii care ne-au influențat într-o oarecare măsură modul de a ne comporta sau gândi sau ne vor influența fără neapărat ca noi să conștientizăm acest lucru.

De aceea, este important să avem grijă ca și ei să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă, să aibă parte de momente frumoase și de amintiri care le vor rămâne în suflet. Încearcă măcar pentru o secundă să te gândești că va veni acel moment în care și tu vei avea o vârstă înaintată și mai mult ca sigur nu vrei ca tinerii de la acel moment să te privească la fel ca și când viața ta s-a sfârșit odată cu trecerea anilor!

Însă, ei nu sunt sigurii care se simt singuri…

Într-o situație similară se află și persoanele cu handicap care experimentează aceeași marginalizare din partea celor care nu se confruntă cu astfel de probleme. Este foarte probabil ca și tu să ai preconcepția faptului că, pentru ei, sărbătorile ar trebui să fie diferite. Nu este adevărat.

Contrar așteptărilor, și ei se bucură în egală măsură de spiritului Crăciunului. Indiferent de context, un lucru ne definește cu siguranță pe toți: simțim și trăim sărbătorile!

Ne pregătim intens de fiecare dată, ne dorim ca totul să fie perfect și să ne bucurăm de fiecare moment. Iar bucuria este un sentiment pe care toți îl împărtășim și apreciem. Și, odată cu aprecierea, ar trebui să vină și recunoștința pentru ceea ce avem, pentru a putea oferi și altora.

Oricare ar fi diferențele dintre noi, la finalul zilei, suntem toți oameni în fața lui Dumnezeu. Suntem toți egali…

Încearcă să privești dincolo de aparențe și să empatizezi cu respectivele persoane. Îți pot fi vecini, îți pot fi bunici, îți pot fi chiar rude îndepărtate sau prieteni de familie care sunt deseori uitați…

Arată-le că tu nu uiți! Acordă-le un zâmbet în loc de o atitudine plină de compasiune ori de câte ori ai ocazia. Te asigurăm că le vei face ziua mai frumoasă.

Tratează-i cu aceleași respect cu care tu îți dorești la rândul tău să fii tratat și îți garantăm că vei avea șansa să descoperi oameni minunați care vor avea fără îndoială un impact pozitiv asupra ta.

Vârsta înaintată nu este un hadicap… iar dizabilitatea nu este un motiv pentru cineva să nu se bucure de sărbători la fel ca și tine. Privește cu atenție… aceste persoane sunt mai mult decât ceea ce vezi.

Ei sunt mai mult decât o primă impresie bazată pe diverse prejudecăți! Sunt chiar mai mult decât ei înșiși tind să creadă, pentru că societatea le-a creat chiar și lor prejudecăți despre ei înșiși. De aceea, cu toții merită să trăiască magia sărbătorilor din plin, fără să se simtă neglijați.

Sărbători pline de liniște, căldură și oamenii dragi alături vă dorim!

Leave a Reply